Küreselleşme ve Pandeminin Ortadoğu Üzerindeki Sosyolojik Etkileri

Üniversitemiz tarafından başlatılan Online Konferans serisinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Ahmet UYSAL oldu.

Üniversitemiz, Bilim ve Teknoloji Topluluğu ile Fikir ve Sanat Topluluğu iş birliğiyle gerçekleştirilen organizasyonda Ortadoğu Stratejik Araştırma Merkezi (ORSAM) Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet UYSAL, online konferans yöntemiyle Üniversitemiz akademik ve idari personeliyle bir araya geldi.

Prof. Dr. Ahmet UYSAL konferansta “Küreselleşme ve Pandeminin Ortadoğu Üzerindeki Sosyolojik Etkileri, Orta Doğudaki Dengeler, dünyanın nereye gittiği, Osmanlı Devletinin bölgedeki gücü ve durumu, Pandemi sürecinde Ortadoğu” konularıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet KUL “Pandeminin dünya ekonomisinde dengeleri nasıl değiştireceği, Cemal Kaşıkçı cinayetinin Türkiye ve Suudi Arabistan açısından yerini değerlendirir misiniz? sorularına Sayın Ahmet UYSAL “Pandemiyle dünyanın dengelerinin yeniden kurulduğunu, farklı bir sürece girdiğimizi; Kaşıkçı cinayetinde Türkiye üzerinde bir oyun oynandığını, Suudi Arabistan’ın bu oyunda kan kaybettiğini güvenilmeyen bir devlet olduğunu ifşa ettiğini, buna karşın Türkiye’nin bu süreçten daha güçlü, başarılı bir ülke olarak çıktığını vurguladı. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanımız İsmail Kaya “ Salgının dünya tarihi açısından yeni bir dönem olabilir mi bir milat olabilir mi? sorusuna Sayın UYSAL “Evet olabilir, çünkü dengeler değiştiğinden yeni sürece giriyoruz” dedi. Bilgi İşlem Daire Başkanımız Ozan ERCAN “Doların yeni dünya düzeninde yerini bir chip para alabilir mi, dolar tarihten silinebilir mi? Sorusuna Sayın UYSAL “ Olabilir, bitcoin bunun benzeri bir yapılanmadır, arkası gelebilir? şeklinde değerlendirdi. Araştırma Görevlisi Tuba TAŞ “Pandemi sürecinde Orta Doğu’daki dengeler yeniden kurulur mu?” Sayın Ahmet UYSAL “Dünyadaki dengeler yeniden kuruluyor, Çin’i ön plana çıkarıyorlar. Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler güç dengesi konusunda değişimler geçirdi.” şeklinde değerlendirdi. Ayrıca Suriye, Irak, Yemen, Suudi Arabistan’ın ekonomik, kültürel ve askeri olarak yaşadığı değişimler ve ülkemizin dış politikasını ele aldı.

Prof. Dr. Ahmet UYSAL,Türkiye’nin artık Ortadoğu üzerinde daha etkili ve baskın bir güç olduğuna dikkat çekerek “Türkiye artık Ortadoğu üzerinde daha güçlü ve emin adımlar atıyor, daha güçlü politikalar ortaya koyuyor. Günümüzde Ortadoğu ülkelerinde çok ciddi kültürel, ekonomik ve askeri değişimler görülüyor. Bu durum Türkiye’yi bir adım öne taşıyor. Özellikle Koronavirüs salgını döneminde diğer ülkelere yaptığı tıbbi yardımlarla adeta dünyaya ders verildi. Bu da bizim yeni dünya düzenindeki konumumuzu ve yerimizi ortaya koyuyor” ifadelerine yer verdi.