Prof. Dr. Mustafa Çolak ile Söyleşi

Üniversitemiz tarafından başlatılan Online Konferans serisinin bu haftaki konuğu Samsun Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa ÇOLAK oldu.

Üniversitemiz Kariyer Merkezi ve öğrenci Toplulukları koordinasyonuyla gerçekleştirilen organizasyonda Prof. Dr. Mustafa ÇOLAK, “Enver Paşa” hakkında online konferans yoluyla akademik ve idari personelimizle bir araya geldi.

Enver Paşa’nın hayatı hakkında geniş bilgi veren Prof. Dr. Mustafa ÇOLAK, konferansta “Enver Paşa, öğrencilik hayatında çok başarılı bir kişidir. Hakkında olumlu-olumsuz çok şey söylenen bir adamdır. Belki de kendisini özetleyen en iyi cümle şudur:“Kimilerine göre hırslı bir maceraperest, kimilerine göre ise idealist bir devlet adamı ve komutan” diyenler olmuştur. Tabii ki o zamanın şartlarını anlamak için mutlaka Osmanlı Devletinin o zamanki durumunu iyi tahlil etmek gerekir. Ortama baktığımız zaman Enver Paşa’nın yaşadığı zamanlar hep mücadele hep savaş yılları. Devletin çöküşüne karşı herkeste söz konusu vatan ise gerisi teferruattır anlayışı hâkim, oldukça fazla vatan aşkı var, haliyle bu aşk Enver Paşa’da çok fazla.

Benim de kendisinde hayranlık duyduğum, bitmek bilmeyen enerjiye sahip. Yerinde duramayan Rusya, Mısır, Almanya, Trablusgarp, Kafkaslar… gibi yerleri sürekli gezen bir adam. Enver Paşa “Allah beni müslümanları ve Türkleri bağımsızlığına kavuşturmak için yarattı, bana bir şey olmaz.” diyerek en önde savaşan bir adam. Enver Paşa için Türkçü-Osmanlıcı ideolojiye sahip bir kişi denilebilir.” dedi.

Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet KUL; Rektör Yardımcısı, Dekan, Öğretim Üyeleri, Araştırma Görevlileri, öğrenci ve idari personelle birlikte yoğun ilginin olduğu konferansta, Prof. Dr. Mustafa ÇOLAK kendisine sorulan soruları cevapladı.