PROF. DR. TALİP YAŞAR ALP İLE SÖYLEŞİ

PROF. DR. TALİP YAŞAR ALP İLE SÖYLEŞİ

Üniversitemiz tarafından başlatılan Online Konferans serisinin bu haftaki konuğu Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talip Yaşar ALP oldu.Üniversitemiz Kariyer Merkezi ve Öğrenci Toplulukları koordinasyonuyla gerçekleştirilen organizasyonda Prof. Dr. Talip Yaşar ALP, “Medeniyetimizde Bilim ve Teknoloji” hakkında online konferans yoluyla akademik ve idari personelimizle bir araya geldi.

 

Bilim ve Teknolojini alanında geniş bilgi veren Prof. Dr. Talip Yaşar ALP, konferansta “Bugünkü bilimin temelleri aslında İslam coğrafyasında atılmıştır. Tarih boyunca birçok Avrupalı bilim adamlarının sahiplendiği keşifler, kendilerinin ilk bulduklarını söyledikleri icatlar, hakikatte İslam dünyasındaki çalışmalarla ortaya çıkmış, tercüme yoluyla yahut göç, ticaret gibi çeşitli sebeplerle Batı dünyasına taşınmıştır. Tabii ki herkesten gizlenen bu gerçeği İslam coğrafyasına ne yazık ki çeşitli vesilelerle unutturdular. Bunu dünyada bilen çok az insan var. Neden bu gerçek gizleniyor? Neden İslam dünyasının yapmış olduğu çalışmalar, bugünkü ilim tahsil eden insanların faydasına sunulmuyor. Saklı duran bu kitaplar İslam dünyasındaki çalışmalara meşale olacaktır. Ortaçağ Avrupası karanlık içerisinde boğulurken, İslam coğrafyası bilhassa Abbasiler Dönemi, özellikle Halife Memun zamanında Bağdat dünyanın ilim, kültür merkezi haline gelmiştir. Farabi, İbni Sina, Biruni, Gazali, Elcahiz, Elkindî, Elhâvî, Ebu'l-Vefâ el-Bûzcânî, Ebu Mansur, Ebubekir Razi, İbni Nefis, Cizreli Elcezeri, Hasan El Benna, Takiyyüddin Errâsit, El Hasan, Yakubî, Taberi, Ömer Hayyam bunlar en meşhurlarıdır. Daha adı duyulmamış, keşfedilmemiş yüzlerce âlim var. Bunlar İslam dünyasının yetiştirdiği bazılarının adını bile duymadığımız kaşifleri. Her alanda çok yönlü çalışmaları var. Tıp, matematik, astronomi, felsefe, psikoloji, kimya, fizik, edebiyat, tarih, din, coğrafya, geometri, metafizik, ruhbilimi, akıl, bilimlerin ayrıştırılması, mühendislik, zooloji… gibi alanlarda her bir İslam âlimi 150 ile 450 arasında sayıları değişen eserler kaleme alan allameicihan diye tabir edebileceğimiz âlimlerdir. Belki de bu isimlerden sadece 600 tane bilim adamını saysak ki bugün yaşasalardı Nobel ödülünü kazanabilirlerdi. Bu ne kadar gurur verici, ilham verici bir durumdur. Bugün bu eserler kaybolmuş yahut Avrupalılar tarafından çalınmış, tercüme edilmek suretiyle Batının kütüphanelerinde yahut Üniversitelerinde yer almaktadır. Bazıları ise ne hikmettir bilinmez arşivlerde durmaktadır. Bunların bir an önce gün yüzüne çıkarılması tekrar okutulması, ders programlarına alınması Yüksek Lisans-Doktora tezi yapılması gerekmektedir. Özellikle bazı teknik üniversiteler bu kitapları bizzat okutmalıdır. Böyle yaparak bütün bu ilimlere tarihin seyrini yeniden değiştirerek layık olduğu değeri tekrar kazandırmak gerekmektedir. Bunları biz yapmıyoruz ancak Avrupa bunu yapıyor, bugün tercüme yoluyla dünyanın en iyi üniversiteleri arasında ders kitabı olarak Oxford gibi birçok Üniversitede yerini almaktadır. Bizde Batıdaki gelişmeleri takip ederek aynı yolu izlemeliyiz, yeniden geçmişte olduğu gibi dirilmeli, yarınlara umutla bakarak çok çalışmalı, yeni hedeflerimizin peşinde koşmalıyız.” dedi.

 

Öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, öğrenci ve idari personelle birlikte gerçekleşen konferansta, Prof. Dr. Talip Yaşar ALP kendisine sorulan soruları cevapladı. Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet KUL, kendilerini Sivas’a beklediklerini ifade ederek, konuşmalarından dolayı teşekkür etti. Sayın ALP, nazik davetlerinden dolayı teşekkür ederek memnuniyetle kabul ettiklerini ifade etti.

  • Gösterim 490
  • Toplam 4
Ekli Dosyalar
Dosya Eki Bulunamadı!